Je gegevens beveiligen met een goed wachtwoord

In de afgelopen decennia heeft het internet een permanente plek gekregen in ons leven. We communiceren, werken en relaxen ermee. Het heeft vele doelen, maar kampt ook met enkele risico’s. Zo kan jouw vertrouwelijke informatie gehackt worden en daarmee verspreid worden op plekken waar jij dat helemaal niet wilt. Bedrijven die een ISO 27001 certificering hebben, tonen hiermee aan dat ze goed omgaan met deze informatie en deze beveiligen. Echter speel je zelf ook een grote rol in het beveiligen van je informatie d.m.v. wachtwoorden. Maar wat is nou een goed wachtwoord?

 

Een computer of eigen wachtwoord

Goede wachtwoorden worden tegenwoordig vaak aanbevolen door de computer zelf. Echter kiezen veel mensen hier niet voor, omdat dit moeilijk te onthouden is. Een wachtwoord met veel cijfers, hoofletters en tekens klinkt veilig, maar zodra je er zelf geen toegang meer tot hebt is het niet efficiënt. Daarom kiest men vaak voor een wachtwoord dat ze vaker gebruiken, omdat dit nou eenmaal makkelijk te onthouden is. Echter zorgt dit er wel voor dat hackers door het hacken van één wachtwoord toegang hebben tot vele andere websites. 

 

Tips voor een veilig wachtwoord

Wat kan je er dan zelf aan doen om een veilig wachtwoord te kiezen, die je ook makkelijk onthoudt? Een lang wachtwoord is vaak beter, het liefst met minstens twaalf karakters. Het gebruiken van een gezegde of een zin uit een liedje die je gemakkelijk kan onthouden kan vaak helpen om jouw lange wachtwoord niet te vergeten. Neem bijvoorbeeld het zinnetje ‘I believe I can fly’ en maak elke eerste letter van een woord een hoofdletter. Hierdoor wordt het: IBelieveICanFly. Voeg vervolgens cijfers toe, zoals een jaartal ‘IBelieveICanFly2000’, waarna je het afmaakt met een uitroepteken ‘IBelieveICanFly2000!’. Op deze manier zorg je ervoor dat je het wachtwoord niet alleen kan onthouden, maar het ook veilig is. 

 

Niet altijd jouw schuld

Echter is het niet altijd jouw fout als er informatie lekt. Bedrijven kunnen ook onzorgvuldig omgaan met hun informatie en hierdoor privacy schenden van hun klanten. Het is daarom belangrijk dat ze zich laten certificeren met ISO 27701 om zo een datalek te voorkomen.

Je gegevens beveiligen met een goed wachtwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven