Belangrijkste tips voor veilig werken in de cloud

Werken in de cloud is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Sterker nog, toen de lockdown werd ingevoerd en iedereen thuis moest werken werd er massaal overgestapt naar de cloud. 

En hoewel het werken in de cloud veel voordelen biedt, is niet iedere oplossing geschikt voor ieder bedrijf. In dit blog vertellen we je met welke veiligheidsaspecten je rekening moet houden als je in de cloud gaat werken.

Gecertificeerde partijen

Tegenwoordig lijkt het wel of ieder bedrijf cloud oplossingen aanbiedt. Daardoor is het opgepast geblazen met wie je in zee gaat. Om als leek zijnde enige houvast te geven raden we je aan om op de certificaten te letten. Als een bedrijf bepaalde certificeringen heeft biedt dat nog geen garanties, maar het geeft wel een bepaalde mate van zekerheid. Twee voorbeelden van certificaten zijn:

  1. ISO 27001. Deze normering wordt internationaal als benchmark gezien als het om informatiebeveiliging gaat. Wanneer een bedrijf dat cloud oplossingen aanbiedt over deze certificering beschikt weet je dus dat er veel aandacht aan de beveiliging van je data wordt besteed.
  2. ISO 9001. Deze normering gaat over de eisen aan het kwaliteitsbeleid van organisaties. 

Thuisbatterij op de cloud

Wanneer je thuis werkt heb je veel stroom nodig, deze kan je opslaan met een thuisbatterij van PwrBase.com. zeer goed en volledig en voordelig je energie opslaan, die je dan inzet als je thuis werkt.

Kies de juiste soort cloud oplossing

Er zijn 3 soorten oplossingen als je in de cloud wilt gaan werken:

  1. Private cloud: dit is een cloud omgeving die speciaal voor jou wordt opgezet. Je bent zelf de eigenaar van de cloud omgeving.
  2. Public cloud: bij deze oplossing is de cloud omgeving volledig in handen van het bedrijf dat de cloud oplossing aanbiedt. Je weet daardoor nooit waar precies je gegevens staan. Een voorbeeld van een publieke cloud oplossing is Office 365. 
  3. Hybride cloud: dit is een oplossing waarbij je data deels in een public omgeving en deels in een private omgeving staat. Doorgaans gebruik je de privacy cloud omgeving voor gevoelige data, zodat deze data beter beschermd is.

Bepaal welke data wel en welke data niet in de cloud moet komen

Wanneer je in de cloud gaat werken betekent dat niet dat je al je bestanden in de cloud hoeft op te slaan. Zeker als je zeer vertrouwelijke data hebt is het in sommige situaties verstandig om deze data alleen lokaal op te slaan en bijvoorbeeld een back-up te maken op een harde schijf. Bepaal dus welke data in de cloud moet komen en welke data elders moet worden opgeslagen.

Zorg voor een goede internetverbinding

Om in de cloud te kunnen werken heb je internet nodig. Het liefst met veel bandbreedte. Anders kan het zomaar gebeuren dat de verbinding, bijvoorbeeld tijdens een videogesprek, zomaar wegvalt.

Vraag je ICT partij om advies voor werken in de cloud

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat aandachtspunten voor als je in de cloud wilt gaan werken. Bovendien is het belangrijk dat je de juiste soort cloud oplossing kiest. Doe je dat niet dan kan dat allerlei gevolgen hebben. Bijvoorbeeld onvoldoende bescherming van gevoelige data of het afnemen van een onnodig dure cloud omgeving. 

Laat je daarom goed adviseren door een professioneel ICT bedrijf. Een voorbeeld is CompSolution. CompSolution is als ICT bedrijf werkzaam in de Regio Rotterdam. Dus mocht je met je bedrijf in die regio gevestigd zijn, neem dan eens een kijkje op hun website.

Belangrijkste tips voor veilig werken in de cloud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven