Waarom is ‘knowledge management’ belangrijk voor jouw bedrijf?

De term ‘knowledge management’ wordt al jaren op de werkvloer gebruikt. Iedereen wilt slimmer werken en de kennis van het bedrijf gebruiken om efficiënter te kunnen werken. Maar wat houdt ‘knowledge management’ nou precies in?

 

Wat bedoelen we met knowledge?

Om erachter te komen wat ‘knowledge management’ kan betekenen voor jouw bedrijf is het handig om eerst duidelijk te maken wat we bedoelen met deze knowledge. Er zijn diverse de soorten knowledge die in een bedrijf zitten, namelijk:

  • Data en informatie
  • Ervaring van de werknemers
  • Skills die de organisatie kan gebruiken om problemen op te lossen

 

Data en informatie is kennis die je kan vastleggen. Wanneer een medewerker vertrekt, blijft de data en informatie nog in het bedrijf. Ervaring en skills zijn dit niet. Het is kennis die bij een persoon hoort en dus kan verdwijnen wanneer deze persoon ontslag neemt.

 

Wat is knowledge management?

Knowledge management draait volledig om het opnemen, delen, gebruiken en managen van alle knowledge die er in een bedrijf zit. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat het bedrijf efficiënter kan werken. Het is iets wat in de hele organisatie moet spelen en niet in een afdeling. Wanneer je dit goed inricht, kan jouw bedrijf slimmer te werk gaan. 

 

Voordelen van knowledge management

Door je bedrijf meer te digitaliseren wordt het mogelijk om knowledge makkelijker op te slaan en te delen. Hierdoor is het voor medewerkers mogelijk om op elk moment en elke plek toegang te krijgen tot de informatie die ze nodig hebben. Wanneer werknemers altijd de informatie de juiste tags geven kan alle informatie makkelijk gevonden worden. Zodra een knowledge is ontworpen kan het in het systeem worden gezet en worden hergebruikt. Knowledge management zorgt er dus voor dat je slimmer gaat werken en het bedrijf zich kan focussen op innovatie en productiviteit.

 

Om het goed uit te voeren is natuurlijk wel een goed knowledge management systeem nodig. Er zijn tegenwoordig diverse systemen die je kan gebruiken. Bij IrisECM kunnen ze jou helpen aan het juiste systeem. Zo kan jouw bedrijf in de toekomst een stuk productiever te werk gaan.

Waarom is ‘knowledge management’ belangrijk voor jouw bedrijf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven